Истинските приятели

Кои са нашите истински приятели? Какво са те за нас и какво ги отличава от всички останали хора, с които общуваме?

Наскоро попаднах на една интересна статия, в която авторът се опитва да изведе някои отличителни качества на истинските приятели и да поразсъждава върху тях. Аз реших, че си струва човек да се замисли над тях и да се запита дали самият той ги притежава и проявява прямо своите приятели. Затова тук ви представям отличителните качества на истинските приятели в моя интерпретация и коментар:

1. Истинските приятели ни харесват такива, каквито сме и не се опитват да ни променят.

Всеки човек има някакви скрити или явни комплекси, нещо, което не харесва в себе си и което го тормози. Има и много хора, които не пропускат случая да ни „припомнят“ за тези наши слабости и дори да ни се подиграят. Приятелите са тези, които ни вдъхват вяра с това, че ни приемат и харесват такива, каквито сме и дори да имаме някакъв явен недостатък (избухливост, пристрастеност към цигари или алкохол), те не се опитват да ни променят насила, а с тяхното доверие и разбиране ни дават силата и волята сами да направим решителната стъпка към промяната.

2. Истинските приятели зачитат нашите виждания и разбирания.

Като следствие от горното, истинският приятел уважава моето лично пространство (физическо и духовно) и независимо дали става въпрос за политически убеждения или религиозна вяра, той се отнася с респект към моя избор. Ценностите, които ни свързват, са много високи и не биха позволили нашето приятелство да бъде разрушено заради някои различия в разбиранията. Напротив, силното приятелство търси пътя към обединението въпреки различията. Те само обогатяват, а не накърняват приятелството.

3. Истинските приятели са готови да се притекат на помощ по всяко време.

Познавам един човек, който смята за истински приятели само тези, които му правят някаква безплатна услуга (например да помогнат в гроздобера 🙂 ). За мен помощта може и да не е свързана с работа, нито даже с проблем. Достатъчно е да знаеш, че можеш да потърсиш приятеля за съвет, за съчувствие и утеха или просто за компания. Рамото, на което можеш да поплачеш е точно толкова ценно, колкото и помощта в някаква работа или компанията за празнични трапези. Човекът, на когото винаги можеш да разчиташ да се отзове, независимо от повода, е твоят истински приятел.

4. Приятелите дават повече, отколкото вземат.

Ако се опитаме да направим някакъв баланс на това, което даваме и получаваме от приятелите си, ще видим, че това, което сме получили, е много повече от това, което сме им дали. Истинските приятели са щедри и безкористни и това е рецептата за запазване на едно приятелство: бъдете щедри и безкористни и вие, за да имате много истински приятели!

5. Приятелите вярват в нас и ни подкрепят.

Винаги има моменти в нашия живот, когато сме изправени пред трудни моменти, когато трябва да проявим воля, смелост и решителност – все качества, които рядко използваме в ежедневието. Точно в такива моменти край нас се пръкват всякакви „доброжелатели“, опитващи де да ни покажат колко сме слаби и жалки и да ни „предпазят“ от решителната стъпка. Единствено истинските приятели са тези, които искрено вярват в нас и ни подкрепят изцяло и безусловно. Дори и тази подкрепа да е само морална, тя е точно този стимул, от който имаме нужда, за да успеем.

6. Приятелите са винаги позитивни.

Разбира се, всички сме хора и всички понякога изпадаме в трудни ситуации или в лошо настроение, но тези хора, които успяват по-често да превъзмогнат неприятностите, които гледат на света с ведър и оптимистичен поглед, са хора, с които ни е приятно да бъдем заедно. Това са хората, които обичаме и които наричаме истински приятели.

Бъдете позитивни!

Ако харесвате моите статии или моя стил на писане, ако това, което публикувам, ви е интересно, забавно или пък ви дразни, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се напълно безплатно за съдържанието на този блог чрез RSS фийд или по имейл.

Публикувано на Думи, Лични и тагнато, , , . Запазване в отметки на връзката.

12 Responses to Истинските приятели

  1. pierrot каза:

    Много добре обяснено 🙂 И изводите са правилни – както се казваше, не търси приятеля за да си прекарвате свободното време заедно, а за да го изживеете. Което е в синхрон с това, което обясняваш.
    Позитивността е отново изключително влиятелен фактор 🙂 За пореден път се установява това. Много е важно и възпитанието в семейството на детето относно отношението му към приятелите и уважението.

  2. Pippilota Mentolka каза:

    Дедо Аристотел го е казал доста по-кратко: „О, приятели мои! Няма на света приятели!“ и макар, че звучи кофти според мен си е баш така.

  3. Майк Рам каза:

    Оказа се, че днес е световният ден на усмивката. Миналата година писах за него, но понеже всяка година е на различна дата, тъй като се празнува в първия петък на октомври, тази година за малко да го пропусна.

    Една голяма усмивка за всички приятели и читатели на моя блог! 🙂 Бъдете усмихнати и вие! Дарете усмивка на приятел и ще се почувствате щастливи! 🙂

  4. Миглен каза:

    Наскоро попаднах на една интересна статия… то така се почва 😉
    Статията е хубав синтез от качества.

  5. Pingback: Халка от верижката « Графът

  6. Pingback: Amici Veri « U Alone are worthy…

  7. Има обаче една характерна особеност, с която ВИНАГИ трябва да се съобразяваме. Визирам пословицата „Имаш ли за приятел българин, не ти трябва враг!“

  8. Lady Frost каза:

    последното, това за позитивизма, най-много ми допада!

  9. Pingback: НАучен труд по най-ненаучимата тема :) « Жълтурчето

  10. Pingback: На фестивал в Сибиу (1): На път към Трансилвания | Пътуване до...

Споделете вашето мнение!