„Личностно развитие за умни хора“ от Стив Павлина

Когато се спомене израза „личностно развитие“, много хора у нас прекъсват разговора и се отдръпват от този, който го е изрекъл, сякаш е заразен. На какво се дължи това – не знам, но е факт, че духовността ни е силно ограничена и темата за личностното развитие води до странни асоциации с проповедите на религиозните секти. Дали това е част от социалистическото ни наследство, когато основна ценност беше диалектическия материализъм, а проповядваната „всестранно развита личност“ беше просто един кух лозунг, или пък е резултат на днешната криворазбрана „демокрация“, в която властващият чалга-материализъм даже не е и диалектически, а е съвсем примитивен и битов – трудно е да се каже. Факт е, че българинът е завладян от един твърд скептицизъм от вида „Пари ми дай – акъл не ща!“, който, според мен е основната пречка както за духовното, така и за икономическото ни развитие.


Точно за такива хора е предназначена и новоизлязлата книга на Стив Павлина „Личностно развитие за умни хора“. Оставям настрана маркетинговия трик, който е търсел с това заглавие (кой ще си признае, че не е умен и не иска да я прочете? 🙂 ) – по-скоро е трябвало да я озаглави „Личностно развитие за скептични хора“, защото стила и начина на изказ са ясни, последователни и логични и са насочени към съвременния технократ, който смята, че знае и умее всичко, което му трябва в живота, и му остава единствено да работи усилено, за да постигне успех (американската мечта) или пък, че му трябват здрави връзки и малко късмет, за хване Господ за шлифера (българската мечта).

В тази книга, авторът ни посочва, че винаги има какво още да постигнем в личностен план и че личностното усъвършенстване е по-важната и по-стойностната цел в живота, отколкото покупката на бял мерцедес, например. И ако някой тръгва със скептичната нагласа, че това са бабини деветини, ще се сблъска с един разумен и логичен подход, който ще му е много трудно да обори.

Стив Павлина (Steve Pavlina) е един от най-популярните блогъри в света, човек, който успя да превърне блогърството в доходоносна професия и една изключително интересна личност – жив пример за това как развивайки се в различни направления, човек може да постигне голям успех в различни области като страничен успех на собственото си личностно израстване. Щастлив съм, че съм един от малкото български блогъри, които имаха възможността да получат промоционално копие от неговата книга и да напиша това ревю за вас.

Може би причината да харесвам неговите статии и самата книга е фактът, че и той, като мен, е започнал своята кариера в областта на компютърните технологии, като дизайнер и разработчик на компютърни игри и е открил своята истина за човешката същност и личностното развитие, превъзмогвайки капаните, които техническото мислене залага на човешкия ум. Аз, бидейки софтуерен разработчик дълго време, признавам, че също съм бил увлечен от идеята да постигнем прогрес чрез технологиите, но в крайна сметка осъзнах, че истинската трудност и предизвикателство в живота са именно човешките взаимоотношения и най-трудното от тях – отношението ни към собствената ни личност. Технологиите могат да бъдат чудесен помощник в живота ни, но нищо не може да замени разбирането на човека срещу нас, особено на този, когото виждаме всеки ден в огледалото.

Стив твърди, че личностното развитие се основава на три основни и четири производни принципа. Основните принципи са:

Истина. За да направите каквото и да е с живота си, първо трябва да имате вярно и честно разбиране за него. Способността да признаем някои неприятни истини пред себе си, е основната пречка пред собственото ни развитие.

Не можете да решите проблемите си, ако не признаете тяхното съществуване. Как ще постигнете пълноценна кариера, ако не признаете, че сегашната ви работа е неподходяща?

Любов. Тя е не само чувство, а и избор. Изборът с кого да се обвържем и кого да избягваме. Всъщност този избор не е само към хора, а също и към места и дейности. Решението за обвързване, е същността на понятието „любов“, твърди Стив.

Власт. Това е способността съзнателно и целенасочено да създаваме света около себе си. Въпреки, че за много хора понятието „власт“ е свързано с политика, корупция и алчност, и води до негативни асоциации, по своята същност то няма никакъв морален оттенък, т. е. не е нито добро, нито лошо. Такива могат да бъдат само нашите намерения, когато използваме властта.

Останалите принципи са: единство (oneness), авторитет, кураж и интелигентност, които представляват съчетание от основните принципи.

Книгата действително е много интересна, лека за четене и много полезна за собственото ни личностно осъзнаване. Засега можете да си я купите на английски език от този линк към Amazon.com
или ако цъкнете върху снимката на книгата. Да се надяваме, че един ден ще я видим и на български език на родния пазар.

За тези, които все още изпитват съмнения – можете да си свалите напълно безплатно въведението и първата глава на книгата в PDF формат от тук.

Ето и още полезни материали по темата:

Книгата на Стив Павлина „Личностно развитие за умни хора“ е изключително полезна за всеки. Надявам се да ви хареса и на вас.

Ако харесвате моите статии или моя стил на писане, ако това, което публикувам, ви е интересно, забавно или пък ви дразни, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се напълно безплатно за съдържанието на този блог чрез RSS фийд или по имейл.

Публикувано на Духовност, Книги, Разни и тагнато, , , , . Запазване в отметки на връзката.

11 Responses to „Личностно развитие за умни хора“ от Стив Павлина

  1. yan каза:

    Книгата има ли я преведена и издадена на български?

  2. Майк Рам каза:

    Не още. Тя излезе буквално преди дни на американския пазар. Не знам дали някой ще я преведе на български.

  3. yan каза:

    А ти как се сдоби с книгата?

  4. Майк Рам каза:

    Получих промоционално копие с обещанието, че ще напиша това представяне на книгата. Книгата наистина е много хубава – можеш да си свалиш въведението и първата глава от линка по-горе – а и не е много скъпа, така че, ако можеш да четеш на английски, си струва да си я купиш.

  5. tony каза:

    Кой би могъл да я издаде на български, все някой може да я представи в някое българско издателство.
    Иначе, колкото и да е хубава, повечето знаем български:), а и се съмнявам, че по-специалните и полисемантични термини ще бъдат разбрани даже от хората, които горе-долу ползват английски.
    Но и това, което писа е достатъчно интересно, благодаря Майк.

  6. UZUMAKI каза:

    Предвид това колко модерни са такива книги, сигурно е въпрос на време да я издадат и у нас.

  7. Mari-ana каза:

    С нетърпение ще очаквам издаването и на български. Ще ми бъде любопитно да видя подредени и обяснени някои изводи и заключения, до които съм достигнала и аз самата.
    Това, което ме впечатли най-много в публикацията ти е първото изречение – “Когато се спомене израза “личностно развитие”, много хора у нас прекъсват разговора и се отдръпват от този, който го е изрекъл, сякаш е заразен.” До болка ми е познато това усещане. Толкова, че вече изобщо не споменавам този или подобни на него изрази – реакцията на околните, особено ако са ти близки, даже е обидна.
    Тези хора вероятно никога няма да прочетат книгата на Стив Павлина, а и дори да го направят, няма да приемат написаното в нея. А колко хубаво би било да я прочетат, и да видят смисъл в нея…

  8. Pingback: 50+ More Book Reviews

  9. Pingback: 50+ More Book Reviews | Addicted To Blogging

  10. Мария каза:

    Книгата вече е преведена на български, и то от верен фен, и достъпна на пазара. Наистина си заслужава, Стив определено успява да формулира най-важните принципи на себеусъвършенстването.

  11. Pingback: 50+ More Book Reviews | Steve Pavlina Personal Development Audio

Споделете вашето мнение!