Голямата… простотия

Иван Вазов - "Под игото"Поредният голям вой се надигна вчера в националното ни уеб пространство покрай конкурса „Голямото четене„, организиран от БНТ. Националната телевизия не си взе поука от великата простотия с конкурса за най-велик българин, в който Левски бе сравняван със Стоичков, цар Калоян със Слави Трифонов, а Бойко Борисов с Лили Иванова, и за втори път организира същата безумна кампания, в която българинът с SMS-и трябваше да определи коя е любимата му книга.

Народната Ентелегенция пък опищя ефира като разбра, че на първо място се е класирал най-консервативния роман от последните сто и кусур години – „Под игото“ на дядо Вазов. Казвам „консервативен“, защото е задължително четиво в училище от незапомнени времена, както и подгласниците му в първата половина на класацията.

Не разбирам само защо се вдигна такава голяма врява. Вие да не би да падате от Марс? Ами не гледате ли новините през последните месеци, не четете ли вестници и интернет? Какво има да ви учудва? За мен има две възможни обяснения и те са прости и разбираеми.

Първо, възможно е отново да има SMS конспирация. Как така никой не се сети за това? Видяхме какво стана с конкурса на Евровизия (избраха човека-вълк), видяхме какво стана с конкурса Мис България (избраха човека-крокодил). Сега избраха човека-учебник. В училище пък ни учеха, че Вазов бил човека-дъб, защото бил баща на българската литература (сещате се какво е правил с майка й) и всички български писатели били като малки жълъдчета в сравнение с него.

Аз така и не разбрах кой би платил пари за закупуването на съответните предплатени карти и ангажирането на агенти по изпращането на безумно количество SMS-и, и какъв е неговия бизнес интерес от класирането на въпросните човеци във въпросните класации, но явно е възможно да се извърши технически, а у нас хора със съответните пари има. Остава само да се намери обяснение за мотивацията, но и това би могло да стане.

Може пък цялата дандания наистина да е била поръчкова разработка на Министерството на образованието, за да „докаже“, че избраните задължителни книги за изучаване в училищата, са и любимите книги на българския народ. Хитро, ама плоско – веднага ги разконспирирахме.

По-интересно и още по-тривиално е второто възможно обяснение. Ами българинът просто не чете романи. Той чете само вестници, защото там в новинарските страници се разказват много интересни неща – кой войник изнасилили бабичка и й взел 15 лева, кой ученик утрепал другарчето си, само за да покаже, че е по-як, кой политик направил далавера за милиони и кой „бизнесмен“ бил застрелян посред бял ден на софийските улици. В спортните страници пък има безценна информация за резултатите от вчерашните мачове.

Това са важните неща в живота, а не някакви си малки принцове и мускетари, дето все още никой не може да изясни колко са точно на брой.  Право е казал българският народ:

Като си мускетар и мъж на честта, къде са ти кинтите?

Затова и на въпроса „Защо българинът не е гласувал за Булгаков или за Стайнбек?“ отговорът е много прост: защото не ги е чел. „Под игото“, „Тютюн“ и „Железният светилник“ са сред малкото книги, които нашият сънародник е чел, при това по принуда, просто защото са го изпитвали върху тях в училище. Ако имаше начин да мине метър и тях не би прочел.

Затова е по-добре да не се правят такива конкурси, защото веднага лъсва тоталната ни простотия – както на организаторите, така и на участниците. Като не умеем да четем, по-добре да не се хвалим с писателите си.

Това, което сериозно ме притеснява, е, че в областта на литературата може би ни чакат поне още „Сто години сРамота“…


Ако харесвате моите публикации и моята гледна точка, ако това, което публикувам, ви е интересно или забавно, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се напълно безплатно за съдържанието на този блог чрез RSS фийд или по имейл.

Публикувано на Духовност, Книги, Общество и нрави и тагнато, , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

32 Responses to Голямата… простотия

  1. Joro Pentagram каза:

    В началото като прочетох заглавието и бях готов да те изям с парцалите, но накрая се оказа че съм на същото мнение. Освен това ме разсмя здравата със сравненията и мускетарите, още преди първата глътка сутрешно кафе!Времето в което обикновено съм най-кисел:))

  2. Майк Рам каза:

    Ако не си ти – друг ще дойде да ме изяде. Но аз не се страхувам – щом има хора, като теб, които са разбрали посланието. 🙂

  3. Joro Pentagram каза:

    Аз лично смятам, че изборът е с положителен ефект дори от патриотична гледна точка. Казах го и на едно друго място: Американците харесват Тимбърлейк, но иконата за всички времена, единодушно е Елвис Пресли. Англичаните винаги ще тачат Бийтълс, а руснаците – Алла Пугачова. Във филмите имаме Спилърг и Копола, но всички стоят мирно щом стане дума за простичките черно-бели истории с Чарли Чаплин. Знам, че примерите които дадох не са с автори на книги, но принципът е същият.

  4. mishlence каза:

    А много хора, които четат книги отсвириха въпросната кампания на БНТ и нито я следяха, нито са гласували. Това също е повлияло на резултатите, според мен.

  5. voxy каза:

    кампанията е много добра защото се говори за книги, как да се покаже светът на книгите, който едно поколение е отписал? БНТ1 не са виновни че българина гласува с гъза си, все пак нека не забравяме как един грозен и отблъскващ метъл стана музикален идол по bTV. Отново се критикува, за мен излишно, без да се предлага нищо конкретно, значи като кажеш не на конкурса, кажи какво трябва да прави БНТ1, но нещо конкретно? прекалено масово е това плюене срещу всичко, което се направи в тази държава, оказва се че всеки знае как НЕ трябвало да се правят нещата

  6. Майк Рам каза:

    mishlence е права, че много четящи хора отсвириха кампанията. Признавам си, че и аз съм сред тях.

    Voxy, не знам как трябва да се правят такива неща, но това, което организират БНТ е пошло. В тази кампания нямаше никакво значение колко книги си прочел, а колко SMS-а си пратил. Представяте ли си, вместо да се прави футболно първенство, зрителите да изпращат SMS-и кой им е любимия отбор и този, който събере най-много гласове, да стане шампион. Защо трябва да ги мъчим момчетата да ритат всяка седмица?

    Сигурен съм, че ако шепа хора, пишещи и четящи в интернет, се напънем, можем да измислим нещо много по-полезно.

    Така, че, Жоро, не съм много съгласен с теб, защото Вазов не е нито Елвис, нито Чаплин – те са световни таланти, а той си е само наш. Освен това, никога не имало тълпи пищящи тийнейджърки, скандиращи неговото име 🙂

    Съмнявам се, че ако повече четящи хора бяха участвали, резултатът щеше да е същия.

  7. Светла (една от всичките) каза:

    Ами че то аз като участвах, какво промених? Пак „Под игото“ избраха. Защото у повечето българи това заглавие е единствената асоциация с думата „роман“. Масите са страшна сила. В най-буквалния смисъл страшна.

  8. Майк, добрите ти постинги трябва да бъдат поощрявани. Този е от добрите! Много ме изкефи.

  9. morrt каза:

    И аз съм от тази група, за която mishlence спомена. Не само защото не гледам телевизия или защото съм сигурен, че вотът се манипулира. А и защото в различните моменти от живота има различни най-важни книги. Няма една за всички времена. Освен ако не си прочел само една, естествено.
    И в тази връзка, нека се похваля – издадох си книга. С помощта на двама души, които смело мога да нарека приятели, макар да се „познаваме“ само виртуално.
    Е, тиражът е малък, само четири броя.
    Но! Ще чета(и ще имам) Тери Пратчет на български. И то в едно уникално, дори бих се поизхвърлил малко, „бутиково“ издание.

  10. Цветана каза:

    По-скоро съм за втората хипотеза. Втората ми изглежда твърде вероятна за сбъдване, за да се налага някой да си дава парите за СИМ-карти и да пуска смс-и за определени книги. 🙂
    Като се замисля, все едно е кой е на първо място, нали така? Нека да е Вазов, „Под игото“ е наистина един от най-добрите ни романи, както и останалите в класацията. Нека да погледнем и от добрата страна все пак: кампанията предизвика все пак интерес към четенето. А дискусиите за влезлите в крайното класиране книги може да накарат някой да реши да прочете нещо, което другите споделят, че незаслужено не е в класацията.

  11. opexume каза:

    Нашенеца не чете книги,какво повече да кажем.Четатящите са някакво изключение от правилото градски жители,които в цялата духовна криза дават пари за книги.Любимата книга си остава тази купена от мамата за детето ученик преди 50 години,когато е било модерно да имаш пълна библиотека в хола,защото е нямало телевизия и музика се е слушало от грамофона с пет плочи.

  12. bozho каза:

    Тъкмо завърших моята статия по въпроса и гледам – и ти си писал.

    Понеже вчече съм си казал мнението, няма да го повтарям – ето го:

    Hiroshima, mon amour

  13. Весела каза:

    Подобни класации са пълна дивотия. И начина някой да изкара някой лев (най-добре се печели от глупостта на хората). Много малко от хората, които наистина четат са чули за тази кампания и още по-малко от тях да си дали парите за такава глупост.
    А това, че сега хората четат по-малко не е вярно. Може би купуват по-малко книги (защото са твърде скъпи), но погледнете колко виртуални библиотеки има.

  14. И кампанията и данданията около нея могат да се обобщът с две фрази.
    „Гласува ли? Да? Не! Я сега, виж какво направи.“
    и
    „Кой за каквото е гласувал сега него ще си чете“

  15. UZUMAKI каза:

    Конкурсът комай не беше нагласен и точно т’ва е тъжното… ‘щото първенецът явно наистина е любим на мнозина, което за мен е гигантски ZOMG.

  16. yoalbo каза:

    Туй гласуване мен много ме притеснява, и то защото предстои едно друго гласуване – не с sms-и, а с бюлетини… Може някой да каже, че това няма нищо общо с онова (което предстои), ама аз не мисля така…

  17. Рейън каза:

    Хора радвайте се, представете си да беше спечелил „Време разделно“. Когато мислех, че най-добрия роман е „Железният светилник“ беше 1993 година. А тогава четях всъщност „На изток от рая“ и БИБЛИЯТА. . . И си представях, че гледам филм на който съм режисьор, и Адам Траск го играеше Явор Милушев

  18. Майк Рам каза:

    @Огнян, обобщението ти е много точно!

  19. Рейън каза:

    Ще направя памфлет по всички заглавия, пробвайте и вие! В моят блог, във водафон лайф има някакво съвпадение! Имам седем поста, седмият има картинки от властелинът на пръстените(филмът), а той е на седмо място. Ако почнем от последно място класацията, първият ми пост е вдъхновен от мелодия на колумбийски сериал, -по роман от 19-век. Беше меланхоличен текст за песен, където има фраза много пъти „старата къща“. Вторият пост се казва „Лунно изпитание“, третият е „Тухла в ДРЕШНИКА“ -текст за песен срещу комунистите, полиция-милиция направо михолиция, и срещу ПУТИН. Идеята беше да е с руска мелодия подобна на казачок. НЕВЕРОЯТНО СЪВПАДЕНИЕ А!

  20. Pingback: Моят любим роман - “Параграф 22″ (Catch-22) « Hristo Stankov’s Piece of Mind

  21. hristostankov каза:

    Напълно съм съгласен с Майк за поредната недомислица на БНТ. Може би просто се борят за рейтинг с БТВ, Нова и другите частни телевизии, затова и се опитват да привличат вниманието ни с „класации“ кой е по-по-най. Дано поне благодарение на БНТ почнем повече да четем. Аз поне почнах повече да ПИША! След около една и половина година! мълчание, писах за моят любим роман „Параграф 22“ на http://hristostankov.wordpress.com,а и дефинирах понятието „Голям Шлем на Христо Станков“, така че БНТ доведе до 40% увелечение на писанията ми като блогър;). Кой е Вашият любим роман и/или „Голям Шлем“?

  22. Mari-ana каза:

    Моята любим български роман е „Железният светилник“. И цялата четирилогия на Талев. Харесвам и другите три („задължителни“ според вас) книги от български автори.
    Всъщност нито в поста, нито в коментари под него виждам да изразявате поне малко уважение към българската литература. А тя заслужава уважение!

  23. Майк Рам каза:

    @Mari-ana, книгите не са задължителни според мен, а според образователното министерство. Ако се зачетете в другите публикации по темата, ще забележите една свързваща мисъл: замисълът на това начинание се оказа, че не е представяне на най-добрите произведения на световната литература, а опит (успешен) за насаждане на евтин патриотизъм, породен от комплекс за малоценност. Вашият апел за уважение към българската литература също го доказва.

    Нима наистина първият български роман, писан преди 120 години, е най-доброто произведение в нашата литература? Наистина ли смятате, че за последния век не е написано нищо по-добро? Излиза, че за последните 50-60 години (след излизането на „Тютюн“) българските писатели, освен че са си направили съюз (нещо като занаятчийска гилдия) и почивна станция на морето, нищо друго не са постигнали. Ако е така, тогава за какво уважение говорим?

  24. ryanev каза:

    Не се притеснявай, все още не всичко е загубено. Я виж колко човеци са прочели текста ти. Аз и синовете ми, например, подкрепихме онзи пич – Дъглас Адамс. А и до ден днешен, като ми е криво и мечтая за глътка озон, си взимам Илф и Петров. Момчетата съм ги учил на морал с Дюма. Такива ми ти работи, драги ми господине. Време е нужно, време. През което да се реабилитира съдържанието на понятието хуманизъм и да се разтовари от показност и агресия понятието патриотизъм.:))

  25. Майк Рам каза:

    @ryanev, съгласен съм, но през това време не трябва да стоим със скръстени ръце, а да научим поне себе си и децата си да четем и да обичаме книгата. И след няколко поколения, може би наистина ще станем по-добри.

  26. cveta каза:

    Харесва ми,когато се говори и обсъжда четенето и романите.Всяка книга,без значение жанра,сглобява време и дух,като пъзел.Не ми харесват класации,кой е по-по-най.Не ме учудва резултата-все по-малко четящи.Надявам се,че кампанията ще предизвика поне любопитство,което би могло да доведе до интерес.А нашите творци си ги харесвам и не ги сравнявам.Но,в крайна сметка,съжалявам за „Майстора и Маргарита“.

  27. Vae каза:

    Изненадана съм да те чета толкова ядосан, обикновено си по-спокоен. Моят коментар по темата е, че много българи четат, но не много четящи българи пращат смс-и за такива кампании, и резултатът може да се повлияе от не чак толкова много предплатени карти… Докато не направят смс-ите безплатни и да отчитат само 1 глас от даден мобилен номер, тези класации и избирания ще са несериозни и просто шоубизнес.

  28. kanew каза:

    Ако сме истинска пазарна икономика, трябва да се направи следващата крачка на „Голямото четене“-първите 10 романа в класацията „немедлено“ да бъдат отпечатани и пуснати в книжарниците и тук ше е реалната класация. Във Великобритания роман № 1 се издава в четворен тираж обикновенно.Защо си мисля, че следваща стъпка няма да има. Защо ли?

  29. Рейън каза:

    Наистина трябва да е безплатен SMS-ът, и да се регистрира един телефон, -един път и толкоз! То, и набирането на номера е достатъчно, и ти казват, че телефона ти е регистриран за еди си коя книга, и толкоз!

  30. nevena каза:

    Поредната sms-чалга. Но пък и наистина смятам, че българинът не чете нито Булгаков, нито Адамс. Опитах се да накарам моя колежка да прочете „Пътеводител на…“ и ударих на камък. А имаше ли гласуване на Радичков?

  31. гравитон каза:

    http://www.slovo.bg/showwork.php3?AuID=14&WorkID=5873&Level=3
    Само една страничка написана от Вазов – прочетете я!?
    „Но вие българи ли сте ?” – драска

  32. Chvor каза:

    Тука Байно не четат,тука пишат….

Споделете вашето мнение!