Калиакра Рок Фест 2009. Ден втори – Edguy, Blind Guardian, Scorpions

(снимка Metal Katehizis)

Вторият концертен ден на каварненския фестивал беше и нашата основна цел (както и на още много хиляди хора, повечето от които бяха дошли само за него). За съжаление, по някаква причина, нашата любима група Edguy беше изтеглена да свири в самото начало, а ние взехме, че закъсняхме, очаквайки, че концертът ще бъде открит от Blind Guardian. Докато се промушим да влезем (което стана относително бързо), бяхме изпуснали около 15 минути от концерта. След още 15-ина той взе, че свърши.

Не знам какво се беше объркало и защо смениха реда на излизане, както и защо оставиха толкова малко време за Edguy. На мен и на дъщеря ми Хермиона това е една от любимите ни групи и много се кефим на веселяшкия и мелодичен пауър метъл на Tobi, Jens и компания. Удоволствието трая толкова кратко, че даже не можахме да го осъзнаем.

Tobias Sammet е много талантлив композитор (въпреки, че пише глуповати текстове) и невероятен шоумен. Определено, мястото на Edguy беше точно преди Scorpions. Сигурен съм, че тогава повече хора щяха да оценят и да се насладят на тяхното изпълнение.

(снимка Metal Katehizis)

Blind Guardian имат много почитатели в България, което много ме озадачава, защото не са група, която блести с нещо особено. Музиката им на моменти е доста еднообразна, а вокалът на Hansi Kursch звучи много странно и все си мисля, че с друг певец групата би имала по-голям успех.

Въпреки, че не съм голям фен на Гардиън, концертът ми хареса – може би заради перфектното озвучаване и ефектното осветление. Тази вечер имаше и два видео екрана отстрани на сцената, което ни даде възможност да виждаме и лицата на изпълнителите и допринесе за още по-доброто впечатление от преживяното. Определено мога да кажа, че организацията на концерта – и административната, и техническата – бяха на изключително високо ниво. Рядко в България може да се види и чуе нещо толкова добро.

(снимка Metal Katehizis)

Ветераните от Scorpions излязоха с разнообразна програма от хитове, преминаваща през почти цялото им творчество. Редуваха се стари класики с по-нови парчета, групата беше в отлична форма, а публиката направо изпадна в екстаз.

Признавам си, че досега не съм имал възможност да посетя концерт на Scorpions, въпреки че много ги харесвам. (Има ли въобще българин, който да не харесва Scorpions?) Сега имах малки притеснения заради напредналата им възраст и все по-редките издания на нови албуми, но се оказа, че са напразни. Групата кипеше от енергия и всички свиреха с огромно удоволствие. Matias Jabs раздаваше чаровната си усмивка и къдреше тънки сола, Klaus Meine пееше като да беше с 20 години по-млад, а James Kottak изнесе невероятно шоу на барабаните.

(снимка Metal Katehizis)

Върнахме се в младостта и пяхме през цялото време. Групата показа ерудиция и професионализъм и в същото време дари публиката с най-великите си хитове, доставяйки ни невероятно музикално удоволствие.

Настроението ни беше толкова добро, че не обърнахме особено внимание на факта, че цял час не можахме да се измъкнем от града заради хилядите коли на зрителите. Чест прави на кмета Цонко, че бяха ангажирани доста полицейски екипи да регулират движението и всички се прибрахме живи и здрави по квартирите си.

Писал съм го и преди, но фестивалът Калиакра Рок Фест наистина се превръща в един празник на музиката и рокаджийския дух. Не знам какво е било в Удсток, защото тогава съм се родил, но винаги, когато съм в Каварна, се чувствам като в Удсток – хората са добри, усмихнати и щастливи. Цвърчат кебапчета, лее се бира, а навсякъде около нас звучи най-хубавата музика на света.

Какво повече му трябва на човек? 🙂

Ето още репортажи от втория концертен ден:


Ако харесвате моите публикации и моята гледна точка, ако това, което публикувам, ви е интересно или забавно, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се за съдържанието на този блог чрез RSS фийд или по имейл.

Тройна немска вечер в Каварна
Публикувано на Калиакра Рок Фест 2009, Музика и тагнато, , , , , . Запазване в отметки на връзката.

12 Responses to Калиакра Рок Фест 2009. Ден втори – Edguy, Blind Guardian, Scorpions

  1. Gil-Galadh каза:

    Това,което повечето хора, които харесват Гардиан, им допада в групата е това,че много от песните са насочени към творчеството на Толкин и засягат теми свързани с него. А и като музика са много приятни, с някой невероятно добри попадения(които за жалост на живо далеч не звучат толкова добре). А и вече са остарели и звучат малко по-различно, по-уморено може би…За всеки случай Едгай размазаха дори онези от нас които седяхме пред стадиона…

  2. morrt каза:

    Благодаря ти отново!
    Мога да отговоря на последния ти въпрос, макар да е чисто риторичен – рок фестът да стане ежемесечен. 🙂

  3. Vae каза:

    Да, има и българи, които не харесват Скорпиънс. На мен са ми безразлични. Това, което ти казваш за Гардиън и за вокала им Ханзи, го разбирам напълно – нещо подобно бих казала аз за Скорпиънс 🙂 Въпрос на вкус.

    Чудя се кога ли и други кметове ще се сетят да последват примера на кметъла? Нали виждат колко положителен ефект има. Какво чакат?

  4. engy каза:

    надявах се на повече парчета в сет листа на Скорпиънс от последния им албум „Humanity: Hour I“(който между другото е страхотен, препоръчвам ти го с две ръце)
    честно си признавам, че малко се изнервих от това, че заложиха отново на сигурни и познати неща..
    гадният звук доомаза впечатленията ми и в крайна сметка някак не се оправдаха предварителните ми очаквания:) а те не бяха завишени, напротив. както и да е, към скорпионите имам сантимент така че прескачам по-задълбочени коментари:)

    интересно ще ми бъде да прочета впечатленията ти от Синик, много интересна група, с уговорката че е за определени и твърде ограничени музикални предпочитания, разбира се.
    и най-вече няколко думи за ювелирните, както ги е назовал Яни в репортажа на Катахизис – DT:-)

    поздрави!:)

  5. Майк Рам каза:

    Репортажът за Cynic и Dream Theater ще излезе утре или вдругиден. Имайте търпение! 🙂

  6. За мен една от най- големите мистерии си остава тази: не „Стоунс“, не „Секс Пистълс“ (и други такива бунтари) създадоха хита на голямата историческа промяна; създаде го тази немска групичка. Ха сега, де?

  7. bozho каза:

    Хмм, Кьоравия портиер мене ме кефи 🙄

    @Апостоле, че е немска, немска е, ама „групичка“ малко не звучи добре…

  8. morrt каза:

    Обидно, някак…

  9. тук се съгласявам с @Vae – силно недолюбвам вокала на скорпионите, докато този на гардиън е доста интересен за мен. за всеки влак си има пътници… 😉

  10. Майк Рам каза:

    Забелязали ли сте, че колкото повече остарява, толкова повече Клаус Майне заприличва на Тодор Живков? 🙂

  11. tinchoboy каза:

    моля кажете ми името на 1 вата песен която пяха „Blind Guardian“на рок феста 2009 благодаря предваритилно

  12. Майк Рам каза:

    @tinchoboy – „Time Stands Still (At The Iron Hill)“
    Аз не им знам песните, но в репортажа на Metal Katehizis има много подробности 🙂

Споделете вашето мнение!