Петъчна притча: Човекът и неговата сянка

Човекът и неговата сянка

от Паулу Коелю

Преди много години живял човек, който бил способен да обикне и да прости на всеки човек, когото срещнел. Заради това, Бог му изпратил ангел да поговори с него.

– Бог ме помоли да дойда и да ти кажа, че Той иска да те възнагради за твоята доброта – казал ангелът. – Можеш да имаш всяко нещо, което си пожелаеш, като дар от него. Искаш ли да имаш способността да лекуваш?

– Категорично не – казал човекът. – Предпочитам Бог да избира онези, които да бъдат излекувани.

– А какво ще кажеш да поведеш грешниците обратно по пътя към Истината?

– Това е работа за ангели като теб. Не искам да бъда почитан от никого или да случа като пример за подражание.

– Виж, не мога да се върна обратно на Небето без да съм ти подарил някакво чудо. Ако ти не си избереш, аз ще избера вместо теб.

Човекът се замислил за за момент и казал:

– Добре, бих искал да мога да правя добро, но никой да не го забелязва, даже и самият аз, за да не се изкуша от суетата.

Тогава ангелът направил така, че сянката на човека да притежава силата на изцелението, но само когато слънцето свети в лицето му. Така, откъдето и да минел, болните се изцелявали, земята разцъфтявала плодородна, а тъжните хора преоткривали щастието.

Човекът бродил по земята в продължение на много години, несъзнаващ чудесата, които правел, защото когато гледал към слънцето, сянката му била винаги зад него. Така той можел да живее и да умре без да осъзнава собствената си святост.

***

Понякога ми се иска да съм точно такъв човек…


Ако харесвате моите публикации и моята гледна точка, ако това, което публикувам, ви е интересно или забавно, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се за съдържанието на този блог чрез RSS фийд или по имейл.

Публикувано на Духовност, Паулу Коелю и тагнато, , , . Запазване в отметки на връзката.

12 Responses to Петъчна притча: Човекът и неговата сянка

  1. hristostankov каза:

    На всеки би му се искало да е такъв човек…

  2. Betty каза:

    Вероятно е възможно…Нали всики ходи по улиците придружаван от собствената си сянка…Успешен ден:)

  3. Димана каза:

    Много хубава притча 🙂 Благодаря ти!
    Аз мисля, че когато искаш да направиш добро, винаги ти се показва най-добрата възможност да помогнеш на този, който има най-много нужда. Стига да можеш да гледаш и към другите, не само себе си, защото всеки е значим 🙂

  4. KrassiAristo каза:

    Благодаря ти Майк!Трогателно пише Паулу. Сутринта се сабудих с такава мисъл за доброто, а ти я сякаш прочете. Препратих я на моята Доли. Сякаш точно това исках да и кажа. Представи си каква думичка вълшебна си имаме в българския – сякаш! Има в нея нещо…..чуство, интуиция, усещане …..незнам, но е хубава!

  5. radislav каза:

    Благодаря ти Майк за хубавата притча. По принцип не съм от най-големите фенове на Коелю, но всъщност значението й е доста важно, може би повече отколкото предполагаме.

  6. Гинчо каза:

    Да това е точно така, но ние не го знаеме.Мисля,че не е необходимо да го знаеме.Има Господ и той си знае работата. Това е живота и затова е хубав.

  7. Владимира каза:

    Да, ето това е Коелю. Винаги има скрита истина във всяко нещо, разказано от него, въпросът е само човек да го открие за себе си. Иначе красотата на езика му и топлотата на думите никой не може да му ги отрече, но на пръв поглед зад типично женските писания има много мъдрост, а тя е предназначена за всички … Важното е да я намираме и то не само в притчите му, но и вътре в нас …

  8. дора каза:

    Мисълта е магия, думите са магия.Когато да са изпълнени с любов и доброта те творят чудесата, затова трябва да внимаваме какво миклим и какво изричаме.Не напразно е казано – внимавай какво си пожелаваш…

  9. cveta каза:

    А защо мислиш,че не си такъв човек?Дали защото не виждаш всички следствия от твоите мисли,думи и действия?Мисля,че това не ти и трябва,защото суетата провокира.Мотива е важен,той е в основата.

  10. Можем да бъдем – ако гледаме право в Слънцето.

  11. Rayn@ каза:

    Благодаря, Майк за тази притча с много поуки в нея.

  12. poly каза:

    Благодаря…..Наистина е прекрасно човек да прави добро ,без да знае…

Споделете вашето мнение!