Мнения и идеи за блог дайджеста

Малко история

Идеята за седмичния блог дайджест ме осени внезапно, но се появи в точния момент. От известно време  разсъждавах над въпроса как човек да открие най-интересната, най-подходящата и най-необходимата информация в Интернет без това да му отнема целия ден. Информацията в Мрежата ни залива отвсякъде и дори търсачките не могат да се справят ефективно, особено, когато говорим за блог постове, в които се изразява лично мнение и истински стойностните публикации се различават значително по стил и език от новинарските статии. Мислех си, че трябва да може да се измисли някакъв механизъм, в който с ръчна намеса на редактори да се създаде най-доброто (естествено, по тяхна преценка) съдържание, което лесно да бъде открито и прочетено с минимално ангажиране на времето на читателя.

Един от моите (виртуални) бизнес учители – Гай Кавазаки – създаде сайта Alltop, в който автори, които смятат, че пишат стойностни неща, се регистрират, а редакционна комисия одобрява включването на техните блогове в сайта. След като блогът бъде включен и категоризиран, читателят има възможност да се абонира за неговата RSS емисия или за съответната  категория/подкатегория. Естествено, аз си създадох профил там и започнах да добавям блогове, които да чета. Проблемът на това решение е, че сайтът постоянно се разраства и информацията отново става необозрима като количество. Освен това, когато се абонираш за RSS фийда на един или няколко блога, се налага да четеш всички публикации от тях, които не винаги са ти интересни, а и тяхното количество нараства дотолкова, че в един момент започва да изяжда съществена част от времето на читателя.

Седмичен блог дайджест

Оттук лесно изкристализира идеята, че трябва да се събират отделни публикации, които имат нещо ценно в себе си и си заслужава да бъдат показани пред по-широка публика. Разбира се, това изисква изчитането на огромно количество блог постове и създаването на някакви принципи и критерии, по които да се отсяват по-значимите статии, заслужаващи да бъдат публикувани в един блог дайджест.

Работата не е трудна, но отнема много време. Освен това, реших, че е тъпо просто да цитираш един куп линкове – трябва да се напише кратък, но интригуващ анонс, който да привлече вниманието на читателя, а много често темите ме вълнуват лично и тогава към анонса добавям и своя личен коментар, което пък е предпоставка за интересна дискусия.

Оказа се, че едно седмично издание съдържа в себе си оптималния обем информация, която хем може да бъде прегледана за относително кратко време, хем дава на читателя достатъчно знания и идеи, които да поддържат мозъка му във форма.

Какви са критериите?

Критериите са прости: материалите да съдържат малко позната информация, да съдържат добре аргументираното лично мнение на автора, без да изпадат в догматизъм, да дават полезни съвети за бизнеса, отношението към хората и личностното развитие, да бъдат позитивни, а когато критикуват, да бъдат обективни и конструктивни. С други думи – всичко онова, което би могло да ни помогне да станем по-добри хора, по-добри професионалисти и да получим по-голямо удовлетворение от живота си.

Смятам, че човек е отговорен сам за своята съдба и затова подбирам материали, в които се споделя тази идея, дават се полезни съвети за личностно израстване и мотивация за успех. Категорично отхвърлям политически статии, в които се търси някой виновен за „нещастната ни съдба“, негативистки и популистки материали, хейтърски постове, независимо дали омразата е насочена към човек, фирма или политическа партия.

Включвам и много снимки, предимно от пътеписи, защото обичам да пътувам и смятам, че човек трябва да може да се наслади на красотата на природата и на човешките творения. Ако не на живо – то поне на снимка.

Защо го правя?

Първо, за да могат хората да получат лесно и удобно интересна и полезна информация, която иначе би им отнело много време и труд да открият. По този начин съхранявам и за себе си публикации, които са ми били интересни и ми е много лесно да открия отново в блога си, отколкото да ги диря из целия Интернет.

Второ, вярвам в закона на привличането и смятам, че когато правиш добро, ще ти се върне добро. Искрено вярвам, че този дайджест е полезен за много читатели, иначе нямаше да се мъча да го издавам всяка седмица, без прекъсване 18 пъти досега, независимо, че понякога не съм бил добре, че не съм имал достъп до интернет или пък не съм бил в България.

Трето, исках да направя един технически експеримент – да видя дали отдаването на толкова много линкове ще предизвика обратна реакция от другите блогъри и как това ще се отрази на позицията на блога в класацията TopBlogLog. Ефект определено имаше – от 38-а позиция се изкачих на 23-а (към настоящия момент), а доколкото знам оценката на блога в класацията се формира основно от входящите към него линкове.

Изводът е, че житейският съвет „Дай, за да получиш“ важи с пълна сила и в света на интернет. Бъдете щедри и щедростта ви ще се възнагради!

Идеи за развитие

Тук е моментът да се обърна към вас за помощ и да ви помоля за вашето мнение и за вашите идеи накъде може да се развие това начинание. Мислите ли, че може да се монетизира? Как?

Хрумна ми, че мога да събера някои от по-интересните статии, излезли в период от 3 месеца да речем, и да ги „опаковам“ в една електронна книга, която да пусна за разпространение безплатно.  Каква е разликата със сегашния модел? Разликата е, че в седмичния блог дайджест публикувам само линкове и кратки цитати, докато в тримесечния дайджест ще бъдат публикувани целите статии заедно с кратка визитка на автора. По този начин самият дайжест ще придобие вид на списание, чиито статии могат да бъдат интересни за много по-широк кръг читатели, отколкото са читателите на който и да е блог поотделно. Нещо подобно е книжката, която направих с 10-те блогърски тайни, но тук публикациите ще бъдат значително по-качествени. Даже си мисля, че тримесечният дайджест в последствие би могъл да се издава и на хартия точно като списание.

Та, въпросите ми вас са:

  • Смятате ли идеята за седмичния дайджест за добра и струва ли си да продължавам?
  • Може ли да я разширим по някакъв начин и да създадем сайт/агрегатор на най-интересните блог публикации на български език?
  • Смятате ли идеята за тримесечния дайджест за добра и струва ли си да я захващам?
  • Смятате ли, че има смисъл да се прави хартиено издание?
  • Към авторите, цитирани в досегашните дайджести: Бихте ли дали съгласието си за публикуване на вашите постове в електронна книга или хартиено списание? С какво друго бихте се ангажирали?

Ще се радвам да споделите с мен всякакви други идеи, които ви хрумват или съвети, които можете да ми дадете във връзка с дайджеста. Обичам да го правя и бих продължил по същия начин, но мисля, че сега е моментът за кратка равносметка и за обмисляне на идеята заедно с вас. Сигурен съм, че заедно ще измислим нещо още по-добро.

Очаквам вашите коментари!


Ако харесвате моите публикации и моята гледна точка, ако това, което публикувам, ви е интересно или забавно, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се за съдържанието на този блог чрез RSS фийд или по имейл.

Публикувано на Седмичен блог дайджест и тагнато, , , , , . Запазване в отметки на връзката.

21 Responses to Мнения и идеи за блог дайджеста

  1. „Всичко е в твоите ръце!“ 😉

  2. Събина каза:

    * Смятате ли идеята за седмичния дайджест за добра и струва ли си да продължавам? -> да
    * Може ли да я разширим по някакъв начин и да създадем сайт/агрегатор на най-интересните блог публикации на български език? -> по-скоро не. 🙂
    * Смятате ли идеята за тримесечния дайджест за добра и струва ли си да я захващам? -> може и да е най-доброто за месеца 🙂
    * Смятате ли, че има смисъл да се прави хартиено издание? – не.
    * Към авторите, цитирани в досегашните дайджести: Бихте ли дали съгласието си за публикуване на вашите постове в електронна книга или хартиено списание? С какво друго бихте се ангажирали? -> по-скоро да. 🙂

  3. Валентин каза:

    Според мен:
    Идеята за дайджест е добра, периодичността е избор на автора му и въпрос на време :),
    монетизирането – нямам опит (може да се окаже, че не се подкрепя),
    използване на материалите – аз нямам против, стига да е подчинено на интернет културата за посочване на автора, хартиено издание – защо не, ако е рентабилно, изборът е твой :),
    агрегатор – по скоро не, аз лично смятам, че блога ти е по-добро място за тази цел.
    Поздрави и успех 🙂

    п.п.Бих искал да благодаря за вниманието, което отделяш на моите публикации, полезно ми е да чуя мнение, което уважавам и да корегирам някои неща.

  4. Avisel каза:

    Първо – идеята на Alltop не е ли същата като на google reader?
    И второ:
    » Смятате ли идеята за седмичния дайджест за добра и струва ли си да продължавам? -> Голямо ДА;
    » Може ли да я разширим по някакъв начин и да създадем сайт/агрегатор на най-интересните блог публикации на български език? -> възможно е, но не виждам смисъл да се стига чак до там :);
    » Смятате ли идеята за тримесечния дайджест за добра и струва ли си да я захващам? – на мен ми допада изключително много, но както каза Събина може и да е подборка на най-доброто за месеца (3 месеца са си много в динамичния уеб);
    » Смятате ли, че има смисъл да се прави хартиено издание? -> убий бобър спаси дърво a.k.a направи блог спаси гора 🙂

  5. Точка каза:

    Идеята за седмичен дайджест със синтезирана информация в него (и за такъв, обхващащ по-голям период) е много добра. Откривам интересни и полезни неща тук, на които може би няма да попадна сама и мисля, че има за всекиго по нещо.
    Възможно е хартиеното списание да не се радва на голямо търсене, някакси свикнахме по лесния и бърз начин да се информираме в нета.

  6. * Смятате ли идеята за седмичния дайджест за добра и струва ли си да продължавам? => Не, прекалено много труд за един човек. Аз имах подобно нещо с новините от седмицата, но в едни момент се принудих да се откажа, защото отнемаше прекално много ценно време.

    * Може ли да я разширим по някакъв начин и да създадем сайт/агрегатор на най-интересните блог публикации на български език? => Не, вече има FavIT и Svejo за целта

    * Смятате ли идеята за тримесечния дайджест за добра и струва ли си да я захващам? => Да, това е интересна нова идея

    * Смятате ли, че има смисъл да се прави хартиено издание? => Аз бих си я купил с радост

    * Към авторите, цитирани в досегашните дайджести: Бихте ли дали съгласието си за публикуване на вашите постове в електронна книга или хартиено списание? С какво друго бихте се ангажирали? => Да, мога да помагам с менение за това кое си заслужава според мен (от вече намерените) 😉

  7. Ruslan Trad каза:

    Смятам,че идеята е добра. Мисля,че две мнения няма по въпроса. Аз съм постоянен абонат,както се казва. Бих си у купувал и на хартиен носител.

    Но ми се иска да обърна внимание към линковете и интересните статии.

    Вярно е,че не може всичко в интернет да е интересно на всички в интернет. Но ми се иска да се включват статии,свързани с международна политика, в моя блог правя това и ми се иска да ги прочетат повече хора,защото малко пишат за международните събития.

    Също така има интересни мероприятия,които правим с колегите от Global Voices,пътеписи и т.н. Смятам,че би било интересна добавка към избора на линкове,без да се изтъквам като себичен.Моля да не оставям такова впечатление. Други блогъри са Мариян Карагьозов и Мая Смилянова, които пишат също за Близкия изток и имат сериозни връзки с и по темата за международни отношения, а това е рядкост за българското блогърско пространство.

    Ако трябват някакви контакти или нещо друго- на мейла ще съм в готовност:)

  8. Ваня каза:

    o Смятате ли идеята за седмичния дайджест за добра и струва ли си да продължавам?
    Идеята е чудесна и си струва да продължиш. 🙂
    o Може ли да я разширим по някакъв начин и да създадем сайт/агрегатор на най-интересните блог публикации на български език?
    Ще ти трябва екип и става много сложно, колкото хора – толкова вкусове. 🙂 Но не е невъзможно, ако имат обща идея, мотивация и организация. 🙂
    o Смятате ли идеята за тримесечния дайджест за добра и струва ли си да я захващам?
    Мисля, че идеята на Събина за месечен дайджест повече ми допада.
    o Смятате ли, че има смисъл да се прави хартиено издание?
    Аз лично все по-рядко чета нещо на хартия. 🙂

  9. Майк Рам каза:

    @Avisel, Gogogle Reader е четец на RSS емисии, които сам си избираш. Alltop е агрегатор, чиито емисии се подбират от редактори. Идеята на редакторската намеса е, че така наистина се отсява най-доброто, а социални мрежи като Свежо се доминират от вкуса на тълпата, който не винаги е най-добрият.

  10. Майк Рам каза:

    Малко доизясняване на въпросите, защото смятам, че има нужда.

    Попитах дали според вас си струва да продължавам с този дайджест, защото е доста ангажиращо занимание, а интересът към него е значително по-слаб, отколкото очаквах. Коментарите под всяко издание са 5-6, при положение, че цитирам по около 20 поста. Тоест, дори цитираните автори не си правят труда да кажат нещо.

  11. Майк Рам каза:

    Въпросът за създаването на по-сериозен агрегатор с редакторско участие би трябвало да формулирам така: Има ли някой друг желаещ, освен мен, да отделя време и труд за поддръжката на подобно начинание? Дотук от коментарите разбирам, че няма.

  12. Майк Рам каза:

    Понеже дайджестът се издава със закъснение, в него не е интересно да влизат актуални новини, защото след време престават да бъдат актуални. Затова в едно месечно или тримесечно издание, което ще се издава с още по-голямо закъснение, ще трябва влизат публикации, които засягат по-непреходни теми, които, опасявам се, са значително по-малко. Може би за един месец няма да се намерят достатъчно на брой такива публикации, които да бъдат интересни за четене и след няколко месеца. Затова мисля, че тримесечния период е по-добър.

    Освен това, процесът на подготовка на една електронна книга е много бавен. Не само техническото оформление, но най-вече комуникацията с всеки автор, получаване на разрешение за публикуване, събиране на лични данни и т.н. Книгата за 10-те блогърски тайни ми отне точно един месец само в комуникация с авторите. Един месечен дайджест, оформен като електронна книга, най-вероятно ще бъде публикуван 40 дни след изтичането на месеца, в който са публикувани оригиналните материали. Колко публикации биха издържали такава проверка на времето?

  13. Майк Рам каза:

    Четвъртият въпрос – за хартиената книга си е съвсем ясен. Идеята ми е, че сред блог публикациите има наистина стойностни неща, които биха били интересни и за офлайн аудиторията. Може би въпросът ми е отправен към неправилните хора. Ясно е, че онлайн читателите няма да си купят хартиена книга, съдържаща текстове, които се намират безплатно в Интернет. Грешката е моя.

  14. Майк Рам каза:

    @Руслан, чета твоя блог, защото те намирам за интересна личност, но моето мнение е, че в България твърде много хора пишат за политика и няма абсолютна никаква нужда и аз да допринасям за това. Най-голямата социална мрежа за линкове у нас – Свежо – има връзки само към два вида статии: за цици и за политика. Това ясно показва интереса на тълпата. Моят дайджест е по-различен точно в това, че подборът го правя аз и е предназначен за хора с по-широки възгледи от политиката и циците.

    В този пост ясно съм изложил своите възгледи за това, кое е стойностно за мен и кои са критериите, по които подбирам постовете, които да цитирам в дайджеста. Ако смяташ, че има блогове, които си заслужават моето внимание (като тези, които споменаваш в коментара си) – сложи връзка към тях тук в коментар. Ще ги включа в своя RSS четец и ако харесам нещо – ще го публикувам. Но нищо не обещавам 🙂

  15. Здравей Майк,

    Трудът ти си заслужава, но има цена. Отнема най – скъпия и незаменим ресурс – времето. След като прецени, че вниманието към дайджеста не отговаря на очакванията ти, то това трудно ще се промени.

    Моето предложение е следното:

    От написаното се вижда, че имаш желание да развиеш начинанието си. Можеш да направиш първото в българското интернет пространство списание за блогъри. То може да бъде ежемесечно ( тримесечно), съдържащо авторски статии на интересни за теб или аудиторията към която се целиш, теми. В него можеш да поместиш рубрика „Най – интересните публикации“, което да представлява дайджеста. Списанието може да се оформи като pdf файл и разпространява безплатно, ако има интерес може да се мисли за хартиен вариант.

    Бих помагал като гост автор.

  16. Майк Рам каза:

    Наско, точно такава ми е идеята, но това е непосилна задача за един човек. Трябват много хора, за да се напишат и съберат материалите, да се оформи изданието и да се разпространи.

    Благодаря ти за подкрепата! Ще обмисля още малко идеята и ще тръгна в някаква посока. Непременно ще разчитам и на твоята помощ!

  17. Ruslan Trad каза:

    @Майк – за мен е чест,че харесваш блога ми:) Аз имах друго предвид-не просто политика:) а и аз не пиша за българската политика,по-скоро избягвам:) Смятам,че трябва да се обърне внимание на блогъри с друг произход,пишещи на български,това по-скоро ми е идеята:)

    Или аз да го направя с твоя помощ? Защо не:)

  18. Майк Рам каза:

    Виж, как идеята сама ти идва! 🙂

    Едно нещо съм научил, откакто съм блогър: трябва сам да започнеш да реализираш идеите си и тогава може и другите да ти помогнат. Иначе само ще гледат и ще те критикуват.

    Имаш моята подкрепа 🙂

  19. Смятате ли идеята за седмичния дайджест за добра и струва ли си да продължавам? – струва си, да. Още по-интересно би било ако има няколко подобни дайджеста, списвани от ралични хора, съдържащи нещата, които и те смятат за интересни.

    Може ли да я разширим по някакъв начин и да създадем сайт/агрегатор на най-интересните блог публикации на български език? – автоматизирането на подобно начинаниие ще затрие очарованието от събирането и анализирането на интересните препратки. Иначе ако има няколко други желаещи да направят същото, мисля че ако се отделят ръчно изготвените дайджести на отделен сайт, ще имат по-голяма ефективност.

    Смятате ли идеята за тримесечния дайджест за добра и струва ли си да я захващам? – „няма нищо по-старо от вчерашен вестник“, ме учеха навремето. Публикациите в блоговете са като вестниците – откъснати от момента, в който са създадени, губят очарованието и информативността си. След 3 месеца много от публикациите дори не са релевантни.

    Смятате ли, че има смисъл да се прави хартиено издание? – не

    Към авторите, цитирани в досегашните дайджести: Бихте ли дали съгласието си за публикуване на вашите постове в електронна книга или хартиено списание? С какво друго бихте се ангажирали? – Тъй като съм попадал в дайджеста, да, давам съгласието, доколкото не е в нарушение на лиценза на блога.

  20. Pingback: Чужда идея,но с друго значение-седмичният дайджест на Майк Рам с нов прочит « Intidar Post

  21. radislav каза:

    Съгласен съм за хартията и, разбира се, че си струва да продължиш! 🙂

Споделете вашето мнение!