Монахът и проститутката

Един монах живял близо до храма на Шива. Отсреща живяла една проститутка. Като забелязал огромното количество хора, които я посещавали, монахът решил да поговори с нея.

– Ти си голяма грешница – казал той сурово. – Демонстрираш неуважение към Бог денем и нощем. Не си ли се замисляла какво ще стане след като умреш?

Praying womanБедната жена била потресена от думите на монаха. Тя се отправила молитва към Бог, изпълнена с искрено разкаяние и молела за Неговата прошка. Също така поискала от Всемогъщия да й помогне да намери друг начин да изкарва прехраната си.

Но не могла да намери друга работа и след като погладувала около седмица, отново се върнала към проституирането. Но всеки път, когато отдавала тялото си на непознат, тя се молела на Бог за прошка.

Подразнен, че неговият съвет нямал никакъв ефект, монахът си казал:

– От сега нататък ще броя хората, които влизат в тази къща, докато тази грешница умре.

И от този ден нататък той нищо друго не правел, освен да следи кой влиза и излиза от къщата на проститутката, като за всеки влязъл мъж слагал по един камък на купчина близо до себе си.

След известно време, пак отишъл да говори с проститутката и й казал:

– Виждаш ли тази купчина камъни? Всеки камък представлява смъртен грях, който ти си извършила, въпреки моите предупреждения. Казвам ти го пак: не съгрешавай отново!

Като видяла колко много грехове е натрупала, жената потреперала. Прибрала се вкъщи и обляна в сълзи на разкаяние се помолила на Бог:

– О, Господи, кога ще се смилиш над моя окаян живот?

Молитвата й била чута. Още същия ден ангелът на смъртта дошъл при нея и я отвел. По Божие нареждане, пресякъл улицата и отвел със себе си и монаха.

Душата на проститутката заминала направо за рая, а дяволите замъкнали монаха към ада. Те се разминали по пътя и когато монахът разбрал какво става, се развикал:

– Господи, това ли е твоята справедливост? Аз прекарах целия си живот в бедност и отдаденост, а сега ме водят към ада, докато тази проститутка, която цял живот е била затънала в грехове, се издига в рая!

Като чул това, един от ангелите отговорил:

– Божията преценка е винаги справедлива. Ти си мислеше, че Божията любов е в осъждането на поведението на своя съсед. Но докато ти изпълваше сърцето си с нечистотията на чуждия грях, тази жена се молеше пламенно ден и нощ. Нейната душа е толкова олекнала след всички изплакани сълзи, така че лесно можем да я издигнем в рая. А твоята душа е толкова натежала от камъните, че не въобще не можем да я повдигнем.

(Източник: блогът на Паулу Коелю)

Публикувано на Духовност, Мъдрости, Паулу Коелю и тагнато, , . Запазване в отметки на връзката.

12 Responses to Монахът и проститутката

  1. albinos каза:

    Хареса ми притчата. Много е поучителна и верна. 🙂

  2. Eneya каза:

    Хмммм, много Паулу Куелю стил. И много клише. 😉
    Но е интересно.

  3. Георги Д. каза:

    Хубаво, ама в днешно време разкайващи се проститутки няма, както няма и разкайващи се престъпници, фашисти, комунисти, и т.н., и т.н.

  4. mikeramm каза:

    Георги, имаш нужда от повече вяра в хората. Това ще те направи по-щастлив.

  5. longanlon каза:

    Мда, Коелю винаги си е бил клиширан до болка тъпак 🙂

    http://longanlon.bloghub.org/86

  6. SMShunter каза:

    Ако има някой, който преекспонира интимни и личностни теми- това е П.К.

  7. mikeramm каза:

    Какво значи „преекспонира интимни и личностни теми“? Не е ли това най-важното в живота? Или борбата между Бриго и Бойко за кметското място в София е по-важно?

  8. SMShunter каза:

    Ако една лъжа бъде повторена 100 пъти тя става истина. Ако една истина бъде повторена 100 пъти- това вече е преекспонирана истина.

    http:///www.smsboard.net

  9. Майк Рам каза:

    Ако човек е толкова тъп, че има нужда да му повтарят една и съща истина и все още не я е разбрал, дали проблемът не е в него? 🙂

  10. SMShunter каза:

    Истината не се разбира- тя се приема.

    И не е нужно да си тъп, остър, тъпоъгълен или многоъгълен, че да отказваш да приемеш лъжата на другите за своя истина.

    Всеки си живее във филма, важното е сам да си си му сценарист.

  11. Pingback: 20 неща, които да СПРЕШ да правиш на другите

  12. Pingback: Монахът и проститутката | Онлайн Терапия

Споделете вашето мнение!